Великобритания и САЩ затвориха посолствата си в Йемен

Великобритания затвори посолството си в Йемен и евакуира персонала рано сутринта в сряда, вследствие завземането на властта от шиитските бунтовници в най-бедната страна от арабския свят. В изявление министърът за Близкия Изток Тобайъс Елууд призова британските граждани в Йемен да "напуснат веднага." Това става веднага след като Държавният департамент затвори посолството на САЩ в Сана и евакуира персонала си заради политическата криза и проблемите по сигурността.
Представители на САЩ заявиха, че затварянето на посолството няма да повлияе на антитерористичните операции срещу Йеменския клон на Ал Каида, считан за най-опасния клон на терористичната група в света.
ООН се опитва да посредничи за преговори между хутите и останалите групи в Йемен, след като шиитските бунтовници разпуснаха парламента и принудиха президента да подаде оставка.
Абдел-Малек ал Хуси, лидер на шиитските бунтовници, предупреди враговете да не застават на пътя му и порица чуждите правителства за изтеглянето на техните дипломати.
Хутите традиционно са базирани в северната част на Йемен, граничеща със Саудитска Арабия. Мнозина свързват хутите с регионалната шиитска власт в Иран, въпреки че бунтовниците отричат.

Станете почитател на Класа