Губернаторът на Днепропетровск Коломойски подаде оставка

Президентът на Украйна прие оставката на Игор Коломойски - мощният губернатор на региона Днепропетровск. Канцеларията на президента Петро Порошенко заяви, че това е станало, когато г-н Коломойски, един от най-богатите хора в страната, се срещна с президента в Киев.
Това се случва след като въоръжени мъже, заподозрени във връзки с г-н Коломойски, за кратко окупираха офисите на петролната фирма Ukrnafta и дъщерното дружество Ukrtransnafta. Появиха се опасения от голяма конфронтация между магната и държавата Въоръжените мъже – за които г-н Коломойски каза, че са от частна охранителна фирма – напуснаха сградите след ултиматум от централното правителство.
Г-н Коломойски твърди, че въоръжените мъже се опитали да предотвратят незаконно придобиване на Ukrnafta, в която магнатът има 42% дял. Държавата е собственик на останалата част от гиганта за нефт и газ. Наскоро парламентът на Украйна одобри промени в закона за държавните компании, които според експертите ефективно отстраняват Коломойски от контрол над Ukrnafta.
В изявление на офиса на г-н Порошенко разпространено рано в сряда, се съобщава, че Валентин Резниченко е назначен за и.д. управител на област Днепропетровск. Цитира се президента, който е заявил, че регионът - център на тежката промишленост - трябва да остане "бастион на Украйна на изток и на опазване на мира".
Г-н Коломойски - който притежава повече от $ 2 млрд - е с големи заслуги за въвеждане на ред в Днепропетровск и спиране настъплението на проруските бунтовници на изток. Също той е финансирал редица украински батальони, борещи се със сепаратистите в Донецк и Луганск.
Има опасения, че спорът между г-н Коломойски и правителството в Киев може да дестабилизира региона Днепропетровск.

Станете почитател на Класа