Разкрийте истината за Майдана!

То си беше ясно: новото украинско правителство не се престара да разследва причините за кръвопролитието на Майдана. Преди месец се навърши една година от смъртта на многобройни проевропейски демонстранти, застреляни от снайперисти на площада в центъра на Киев – а украинското правосъдие все още не е в състояние да представи някакви следствени резултати. Вярно е, че президентът Янукович остави в наследство една съвършено корумпирана държава и съответната ѝ съдебна система. И никой не вярваше сериозно, че това чудовище от днес за утре ще се превърне в образцова държава. На всичко отгоре, докато Киев уж трябваше да разследва престъпленията, извършени около революцията, под диригентската палка на Москва в Източна Украйна избухна ново въстание със съпътстващите го насилия и престъпления.
В една атмосфера, която изцяло е отровена от конспиративните теории, разпространявани от руската пропаганда, без съмнение е много трудно да се проведе независимо разследване, подчинено единствено на истината. Но поне трябваше да се опита. А Киев сякаш точно това не искаше да направи. Нещо по-лошо. Твърди се, че украинското МВР и тайните служби систематично са пречели на прокуратурата, защото са имали нужда от бойците от специалните полицейски части „Беркут", за да ги пращат на фронта в Донбас – а именно членовете на „Беркут" са сред главните заподозрени за убийствата на Майдана.
26 февруари 2014: снимка от шествие в памет на жертвите
26 февруари 2014: снимка от шествие в памет на жертвите
Потресаващи обвинения
Тези обвинения, които току-що повдигна една група съветници, натоварена със задачата от Европарламента, са потресаващи. Независимо от това, че боевете в Донбас наистина бяха тежки, понеже руската армия подкрепяше сепаратистите, нищо не може да извини подобно предателство към европейските ценности, в които уж се кълне украинското правителство. Властите са длъжни да разкрият виновниците за престъпленията, извършени от украински граждани срещу украински граждани – на Майдана, в профсъюзния дом в Одеса, в Донбас и другаде в страната, защото само справедливото наказание на престъпниците може да излекува раните на украинското общество. Прозрачните разкрития са и най-ефикасното оръжие срещу отровата на конспиративните теории. Правителството на Украйна е длъжно да се бори не само за територия, но най-вече за доверието на гражданите. А досега то поставя това доверие под въпрос, използвайки димни завеси в стил Янукович.
Ан-Дорит Бой, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"
www.faz.net
Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа