Демонстрация на PEGIDA в Лондон

В Лондон се проведе първата демонстрация на антиислямското движение "Европейци патриоти срещу ислямизацията на Стария свят" (PEGIDA). Демонстрацията и акцията на нейните противници са съпътствани от голяма полицейска операция, която все още в ход. Пазителите на реда трябваше да образуват "жива стена", за да държи далеч едни от други разгорещените активисти на двата лагера.

В края на февруари в Нюкасъл се проведе първата акция на PEGIDA във Великобритания. Броят на противниците на тези акции, както в много други европейски градове, няколко пъти е по-голям от броя на поддръжниците им. Този път място на демонстрацията се превърна централната част на Лондон, което създаде затруднения в трафика. Първоначално около 100 активисти PEGIDA маршируваха по улиците, а след това се насочиха към правителствения квартал Уайтхол, където ги чакаха стотици противници.

Политическото движение PEGIDA, което се роди в Дрезден, Германия, от октомври 2014 г. провежда акции "срещу ислямизацията на Европа." По-рано тази година бе публикуван манифест, призоваващ към борба за защита на християнската култура и в същото време толерантност към умерените мюсюлмани. През януари в Дрезден излязоха по улиците 25 000 поддръжници на организацията, но в други европейски градове активистите са далеч по-малко.

В Обединеното кралство, според последното преброяване на населението през 2011 г., има 2,7 млн. мюсюлмани (4,8 % от населението). Повечето от тях живеят в Англия (5%), в Шотландия и Уелс (1,5%) и в Северна Ирландия (0,2%). /ТАСС

Станете почитател на Класа