Френската TV5Monde "ударена“ от хакери на ислямска държава

Френската телевизионна мрежа TV5Monde съобщи, че е понесла "безпрецедентна" атака от хакери, които твърдят, че принадлежат към ислямската държава (ИД). TV5Monde каза, че са били атакувани телевизионната й станция, уебсайта и акаунтите й в социалните медии.
Хакерите поствали документи, претендиращи да са лични карти на роднини на френски войници, участващи в операциите против ИД. Снимките в профила на TV5Monde в социалните медии бяха заменени с маскиран ислямистки боец. Съобщение, публикувано от хакери във Facebook страницата на TV5Monde гласи: "Кибер-халифатът продължава кибер-джихада срещу враговете на ислямската държава."
TV5Monde възвърнала контрола над повечето свои сайтове около два часа след началото на атаката. Нейният цифров директор, Хелън Земур, наречен атаката "безпрецедентна и мащабна".
Франция е част от водената от САЩ коалиция извършваща въздушни удари срещу ИД в Ирак и Сирия.
През януари, акаунтите на военното командване на САЩ в Twitter и YouTube са ударени от про-ИД хакери. Но Централното командване заяви, че е това е "кибер-хулиганство", без да има сериозно нарушаване на данни.

Станете почитател на Класа