Путин игнорира за първи път Сечин и разреши на Алекперов да добива нефт в Балтика

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, който позволява на частните нефтодобивни компании да разработват откритите нефтени находища в Балтийско море, съобщи lenta.ru. Информацията е качена официално на сайта на Кремъл.
Документът дава гаранция, че частниците ще получат лиценз за добив, ако са разработили и открили находищата до 2008 година. Предишното положение в Русия силно ограничаваше достъпа до нови петролни залежи и на практика даваше монополно право на държавните „Роснефт" и „Газпром" върху тях.

Шефът на държавната компания „Роснефт" Игор Сечин е най-видния представител на новата вълна бизнесмени, дошли на власт заедно с Владимир Путин през 2000 година и иззели властовите и финансови лостове за управление на страната от предишната групировка около Борис Елцин.

Именно Сечин обвини преди дни руското Министерство на природните ресурси, че лобира в полза на частни добиващи компании за осигуряването на техния достъп до петролни залежи в Русия.

През 2012 година Вадим Алекперов и Владимир Богданов, шеф на „Сургутнефтегаз" се обърнаха с писмо към Путин да им разреши достъп до руския шелф, но досега по това нямаше решение. Сега с указа на Путин нещата се обръщат в полза на частните компании и в ущърб на държавните в сферата на добива на нефт.

Станете почитател на Класа