Френският парламент ще одобри нови правила за наблюдение

Нови правила, които ще предоставят помощ за разузнавателните служби на Франция в опита им да предотвратят ислямистки атаки се очаква да бъдат одобрени от парламента. Законът за събиране на разузнавателна информация идва близо четири месеца след нападенията в Париж през януари, в които загинаха 17 души. Социалистическото правителство казва, че законът е необходим, за да се вземат предвид промените в съобщителната техника.
Новият закон осигурява по-добро наблюдение за борба с терористичната заплаха; определя целите, за които може да бъде използвано събирането на разузнавателна информация; създава контролен орган - Национална комисия за контрол на разузнавателните техники (CNCTR); разрешава нови методи, като събиране на метаданни чрез интернет доставчици.
Но проектозаконът предизвиква и безпокойство във Франция, критиците му твърдят, че всъщност опасно разширява масовото наблюдение, дава твърде много власт на държавата и застрашава независимостта на цифровата икономика.
Основното им притеснение е начинът, по който френските разузнавателни агенции ще могат да се събират огромни количества метаданни от интернет с детайлите за комуникациите, като време и място, а не само съдържание.
Критиците твърдят, че това е масово проникване в неприкосновеност на личния живот, което в ръцете на безскрупулно правителство би могло да има тревожни последици.
Очаква се законът да мине лесно през парламента, подкрепен както от управляващите социалисти, така и от опозиционната дясноцентристка фракция.

Станете почитател на Класа