"Симптомът се нарича глобално затопляне, но заболяването се нарича капитализъм"

Поетът, философ и доктор политолог, испанецът Хорхе Риечман казва "ние консумираме планетата, както че няма утре." По негово мнение, са необходими дълбоки структурни "почти революционни"промени,. "Симптомът се нарича глобалното затопляне, но заболяването се нарича капитализъм." Според него XXI век е "векът на голямо изпитание" или "възрастовите граници".
Риечман е съгласен с идеята, че границите са несъвместими с грубия капитализъм. Когато Маргарет Тачър спечели изборите във Великобритания и Роналд Рейгън направи същото в САЩ по-късно, е имало "придвижване на света към по-консервативната десница (...), която се оказа смъртоносна от гледна точка на социално-икономически въпроси ".
Мислителят заяви, че " там бе съборен балансът, финансовата страст започна да расте и метастатично да доминира над всичко. Трагедията е, че ние не разполагаме с много време, за да се избегнат огромни опасности. Ние сме в добавеното време и това е, което много хора, чувствителни към въпросите на социалното неравенство, демократизацията и борбата с корупцията, не успяват да асимилират" предупреждава той. „Не може да се организира жизнеспособна икономика, без да се вземат предвид екологичните заплахи."

Станете почитател на Класа