Военни от САЩ откраднали 52 милиона долара във войните в Ирак и Афганистан

По време на войните в Ирак и Афганистан, американските военни служители присвоили десетки милиони долари чрез подкупи, кражби и манипулирани договори.
От 2005 г. най-малко 115 членове на военния персонал на САЩ в Ирак и Афганистан са осъдени за кражба, подкуп и манипулиране на договори, престъпления, свързани с обща злоупотреба на повече от 52 милиона щатски долара, съобщава най-новите изследвания на организация Centre for Public Integrity. В момента, тези войници, изтърпяват лишаване от свобода между три месеца и 17 години.
В една от масивните измами са били открити войници, продаващи американско военно гориво на местни граждани в Афганистан и присвоили парите от печалбата. Кражбата на гориво причинила загуба от най-малко 15 милиона $ от началото на войната. Други измамни схеми се състоят в подпомогане на на иракчаните да крадат оборудване от военна база и във възлагането на поръчки на местни компании в замяна на подкупи.
Много нарушения, извършени от военни служители все още са в процес на разследване, а и някои съдебни записи се пазят в тайна. Величината на причинените загуби от измама, разхищения и злоупотреби от предприемачи, цивилни и войници никога не е била съобщена, но офицери, които разследват подобни престъпления считат, че общата сума възлиза на милиарди долари.
Специалният Главен инспектор за възстановяването на Ирак, Стюарт Боуен, изрази подозрението, че "Измамите ... между нашия военен персонал и предприемачите са много по-голями", отколкото той и колегите му са били в състояние да обработят и вероятно са разкрили по-малко от половината от измамите, извършени от военните в тази страна.

Станете почитател на Класа