Разкриват как ЦРУ използвало Холивуд, за да оправдае изтезанията

Нов документален филм разкрива как ЦРУ използвало филма "Zero Dark Thirty", един филм, който разказва за търсенето и премахването на Осама бин Ладен, за да оправдае програмата си за изтезания.
Документалният филм на верига PBS "Тайни, политика и изтезания", поема задачата да разкрие как е действала разузнавателната служба на САЩ за да отстоява своята версия на фактите и да обоснове своята програма за изтезания, оставяйки настрана това, което наистина се е случило.
Според PBS, ЦРУ се е възползвало от властта си, за да повлияе на един от най-аплодираните филми на 2012 г, режисиран от Катрин Бигълоу с участието на Джесика Частейн, спечелил пет номинации за Оскар.
Най-голяма тежест в подкрепа на обвиненията срещу ЦРУ има изявлението на сенатор Даян Фейнстейн, председател на Сенатската комисия по разузнаването, която поставя под въпрос истинността на това, което е показано във филма. "Видяхме филма дни преди премиерата и за 20 минути напуснахме. Не можех да го понеса, беше твърде фалшиво."
Става дума за представянето на програмата за изтезания на ЦРУ като необходим инструмент за установяване местоположението и последващата екзекуция на лидера на Ал Кайда на 2 май 2011 г. Тази идея, според новия филм, е резултат от една изкривена гледна, възникнала в резултат на силно влияние от страна на ЦРУ и неговата пресслужба.

Станете почитател на Класа