Вашингтон и Хавана ще обявят размяната на посолства

Високопоставен представител на САЩ заяви, че в сряда САЩ и Куба ще обявят откриването на посолства в столиците си, важна стъпка в повторното установяване на дипломатически отношения, прекъснати през 1961 г. Тогава САЩ наложиха търговско ембарго на комунистическаия остров. От 1977 г. САЩ и Куба имат дипломатически мисии в столиците си под правната защита на Швейцария, наречени "секции на интересите" . Те не се ползват със статут на пълноправни посолства.
САЩ и Куба се съгласиха да нормализира отношенията си в края на 2014 година, след като двамата лидери проведоха исторически разговори през април.
Все още не е ясно коя ще бъде датата за отваряне на посолствата, но е вероятно да бъде в средата на юли. Това е основен крайъгълен камък в процеса на размразяванена отношенията между двете страни, който започна с тайни преговори и бе обявен през декември миналата година.
САЩ отстраниха Куба от списъка на страните, спонсориращи тероризма. Планове за възобновяване на фериботните и въздухоплавателни услуги между САЩ и Куба също бяха обявени, но забраната за пътуване в Куба за граждани на САЩ все още е в сила.
Куба също е все още обект на оръжейно ембарго на САЩ, което е в сила от 1962 г. насам, въпреки че президентът Обама призова Конгреса да го вдигне.

Станете почитател на Класа