Какво е общото между гръцките преговарящи и Ернан Кортес?

Преговорите между гръцкото правителство и кредиторите са довели до предположения, че Атина все още не е показала всичките си карти, използвайки умни уловки в процеса на политически преговори, пише журналистът Нийл Кларк.
Британският журналист припомня за испанския конкистадор Ернан Кортес, който се цитира като класически пример в теорията на игрите за това как да се преодолее много превъзхождаща ви сила.
"След дебаркирането на Кортес в Мексико и като видял, че ацтеките го превъзхождат, той изгорил всичките си кораби, изключвайки по този начин възможността за отстъпление", пише Кларк, отбелязвайки, че тази демонстрация е имала и деморализиращ ефект върху ацтеките.
Той отбелязва, "досега всички големи отстъпки са направени от страна на Гърция, а трябваше да дойдат от Тройката (ЕЦБ, Европейската комисия и Международния валутен фонд)."
"Grexit" ще бъде тежък удар за елита на ЕС и, разбира се, за Съединените щати, които искат да задържат Гърция в рамките на евро-атлантическите структури и се страхуват от евентуалното й сближаване с Русия.

Станете почитател на Класа