Мексико: Заловиха предполагаемият лидер на картела Белтран Лейва

  • Силите за сигурност на Мексико са арестували Хавиер Ернандес Франсиско Гарсия, считан за лидер на картела Белтран Лейва, съобщава в-к El Universal. Според шефа на Националната комисия за сигурност Салес Ренато Ередиа, капото, който е един от 122-та "приоритета" на федералното правителство, е арестуван в град Гуасаве, в щата Синалоа.

    Според вестника, Ернандес Гарсия, известен още с прякора " 2000", бил бодигард на Артуро Белтран Лейва, основателят на картела, а по-късно става отговорен за дейността на тази престъпна група в щатите Чихуахуа, Сан Луис Потоси, Коауила и Сонора. В допълнение, престъпникът управлявал криминалния съюз на картелите Белтран Лейва и Сетас, които са се борили срещу картелите Синалоа и Картела Голф. По време на ареста били конфискувани огнестрелни оръжия и наркотици.

    През 2015 г. мексиканските власти екстрадираха в САЩ Едгар Валдес Виляреал, известен още като "Барби", смятан за един от лидерите на въоръженото крило на Белтран Лейва и активно участвал в конфликти с други организирани престъпни групи.

    Картелът Белтран Лейва е основан от четиримата братя Белтран Лейва през 2008 г. Същата година неговите членове убиха един от лидерите на мексиканската полиция, Едгар Еузебио Гомес. След убийството, властите успяха да ликвидират или да арестуват всички лидери на картела по това време.

Станете почитател на Класа