Нов "плаващ музей"?

  • Най-иновативният и технологично напреднал самолетоносач на САЩ, USS Джералд Форд, на стойност 15 милиарда долара, може стане излишен още преди да е завършен, каза Хари Казианис в статия за списание The National Interest ".
    "Страните с развити технологични средства, големите сили като Китай и Русия (които Пентагонът смята за следващото голямо предизвикателство) разработват платформи на ракети с голям обсег, които могат да извършват масови атаки от много локации" казва той. Във връзка с това, експертите подчертават, че руските и китайските ракети минимизират стойността на новия американски кораб.
    Изследователят добавя, че ако тези оръжия се използват в открито море от високообучени екипи, в комбинация със средства за откриване на целите, могат да превърнат супер-самолетоносача в скъпо гробище за хиляди американски моряци.

    "Страхувам се, че ако ние не оборудваме най-скъпото оръжие на САЩ с платформа за атаки с далечен обсег, рано или късно самолетоносачът ще се присъедини към старите военни кораби като плаващ музей" каза Кацианис.

Станете почитател на Класа