Реалните причини на Саудитска Арабия да замразява производството на петрол

  • Във вторник Русия и няколко членове на ОПЕК, включително Саудитска Арабия, се съгласиха да замразят производството на петрол до средните нива от януари и да се опитат да увеличат цената на петрола. Но според вестник "Индипендънт", истинските причини, поради които саудитците предложиха тази мярка са:
    1. Цените на петрола не показват признаци на възстановяване. Цената на барел петрол е паднала до около $ 33, около 70% от върха от $ 116 през юни 2014 г. Рияд многократно заяви, че няма да намали производството, защото вярва, че цените скоро ще се възстановят. Въпреки това, цената на петрола е паднала повече от очакваното и саудитците сега са сериозно засегнати.
    2. Саудитска Арабия е вторият по големина производител на петрол. Страната има силата да влияе на световната цена на петрола чрез увеличаване или намаляване на предлагането. Също така е де факто е лидер на картел на производителите ОПЕК и никой план на други членове на тази организация не може да сработи без участието на Рияд.
    3. Саудитска Арабия е в опасност от фалит. През октомври миналата година, когато цените на петрола все още варираха около $ 50, Международният валутен фонд предупреди, че Рияд може да изчерпи финансовите активи само за пет години. В отговор, Саудитска Арабия обяви някои мерки за икономии, но цените на петрола продължаваха да падат, което допълнително влошава финанситовото й състояние.
    4. Саудитският фондов пазар се срива. Фондовите пазари по света през последните месеци са засегнати от по-ниските цени на петрола и най-големите спадове са регистрирани в Саудитска Арабия, поради опасения, че петролните компании в страната ще фалират. Рияд иска да импулсира бизнеса си и единственият начин за това е да се стабилизират цените на петрола.
    5. Саудитска Арабия иска да избута производителите на шистов петрол от САЩ. Една от основните причини, поради която цените на петрола се сринаха, са производителите на шистов петрол в САЩ. Те наводниха пазара. Добивът на шистов петрол в САЩ е намалял значително от миналата година, но все още не е напълно сринат. Саудитците очакват ниските цени да приключат с американския им съперник, поради високата себестойност на продукцията им.

    Саудитска Арабия иска цените на петрола да се стабилизират, но не иска да скачат до нивата, постигнати в средата на 2014 г. и това е, което насърчава американците да инвестират сериозно в сектора.

Станете почитател на Класа