"Интимна поща" за Беата Шидло

Полската министър-председателка Беата Шидло получава странни колети с още по-странно съдържание. Посланието им е съвсем еднозначно: „С нас, жените, така не бива да се постъпва!"

 

 

 

.

Хиляди полякини и поляци излязоха в края на седмицата на протест с плакати, на които можеше да се прочете: "Моето тяло си е мое!", "Правете любов, а не ПиС!" /съкращение от „Право и справедливост"/, или "Няма да оставим Полша в ръцете на фанатиците!". Организирани бяха и необичайни протестни акции в черквите. Една феминистка организация призова жените демонстративно да напускат службата, когото пасторът започне да чете писмото на епископите до миряните. В това писмо полските духовни пастири изразяват одобрение за затягането на закона за абортите. При това Полша има един от най-рестриктивните закони в тази насока, приет през 1993 година. По-нататъшното му затягане всъщност би било равнозначно на пълна забрана на абортите. Сега е предвидено право на аборт да имат само онези жени, чийто живот е застрашен от износването на бременността. Католическата църква, близки до църквата организации, както и управляващата партия "Право и справедливост" приветстват тези промени.

 

Драстичен символ

 

По време на демонстрациите в много полски градове жените издигаха не само плакати с лозунги, но и обикновени телени закачалки за дрехи. "Тези закачалки са символ на драстичните, нелегални методи за аборт", пишат във Фейсбук инициаторките на протестната акция. Те призоваха жените да изпращат закачалките на премиерката Беата Шидло. Наскоро Шидло обяви, че иска да подкрепи "борбата за неродения живот". Междувременно тя леко се дистанцира от предишната си позиция, но пакетите с телени закачалки продължават да се изсипват в правителствената сграда.

 

Протестни демонстрации срещу затягането на закона за абортите в Полша

 

Милиони поляци възприемат инициативата на правителството за ново затягане на закона за абортите като недопустима намеса на държавата и църквата в интимния живот на гражданите и оказват съпротива – включително и със средствата на сатирата. По електронната поща милиони полякини започнаха да пращат писма на премиерката Шидло, в които я осведомяват подробно за протичането на менструалния си цикъл: „Правителството иска да контролира нашита матки, нашите яйцеклетки и нашата бременност. Нека му помогнем, като го информираме в детайли и за нашия менструален цикъл!", написаха във Фейсбук инициаторките на протеста.

 

"Цикълът ми е нормален, но малко ме боли коремът"

 

"Уважаема госпожо премиер, с настоящото искам да Ви информирам, че цикълът ми протича нормално. От време на време ме боли корем, но си слагам грейка в къщи и вече съм по-добре", пише една жена на има Малина. Хиляди други последваха нейния пример и затрупаха правителствената ръководителка с подробности за менструалния си цикъл и здравословното си състояние. В акцията участват и много мъже. Един от тях, на име Марчин, се интересува от следното: "Уважаема госпожо премиер, грижат ли се правителството и църквата също и за половите органи на мъжете? Дали да не Ви изпращам всеки месец и сведения за това какви слипове нося? Чух, че тесните слипове оказвали негативно влияние върху потентността".

 

Очакват се и нови протестни инициативи. Жените например бяха призовани да се обаждат в кабинета на правителствената ръководителка. А най-новата идея на една феминистка организация препоръчва да се „парализират" банките. „Ако всички жени внезапно изтеглят спестяванията си от полските банки, те ще бъдат буквално парализирани", пишат инициаторките във Фейсбук. Активистките смятат по този начин да напомнят, че жените създават голяма част от БВП на Полша. "Затова заслужаваме уважение", пишат те.

Станете почитател на Класа