WhatsApp въведе криптиране

  • Колосът за мигновени съобщения WhatsApp най-накрая успя да активира и приложи за всички потребители криптиране на съобщенията от край до край, което означава, че дори самото дружество не може да получи достъп до съобщения, документи, изображения или видео, споделяни с нашите контакти. По този начин данните няма да попаднат в неподходящи ръце, казва компанията в своя блог.

    Съобщения, изпратени чрез тази услуга, ще се съхраняват по подразбиране на сървъра WhatsApp като безсмислен кодиран набор символи, който се декодира, когато достигне до реципиента. Тази актуализация се прилага от една година и половина, а днес е завършена, достигайки до милионите потребители на приложението.

    Новата система за криптиране, разработена от Open Whisper System, базирана на платформата textsecure, създава уникален частен ключ за всяко устройство, който е необходим за декодиране на съобщението. Този ключ се променя и се генерира всеки път при ново съобщение, съхранява се само на устройството на потребителя, а не на на сървърите на WhatsApp. По този начин, компанията не разполага с достъп до ключовете и не може да се подчини на съдебно разпореждане с искане да предостави потребителските паролите или съобщения. Подобно искане отправи Министерството на правосъдието на САЩ към Apple по искане на ФБР, след атентатите в Сан Бернардино.

Станете почитател на Класа