Сирия и Русия подготвят финалния удар срещу Ислямска държава

  • Делегация от руски парламентаристи е на официално посещение в Дамаск. На една от срещите присъства и сирийският премиер Уаел ал-Халки."Премиерът Ал-Халки ни информира, че Русия и Сирия подготвят операция, за да освободят Алепо," каза пред РИА Новости Дмитрий Саблин, който е ръководител на делегацията на руските парламентаристи.

    "Ние и нашите руски партньори подготвяме операцията по освобождаването на Алепо и блокиране на всички незаконни въоръжени групи, които не се присъединиха или са нарушили споразумението за прекратяване на военните действия", заяви сирийски министър-председател по време на срещата, съобщава РИА Новости.

    През февруари тази година противостоящите страни в сирийския конфликт, подкрепени от Русия и САЩ, се съгласиха за прекратяване на огъня, което е в сила до 27 този месец. Терористичните организации ИД и Джабхат ан-Нусра бяха изключени от преговорите.

    Според руското министерство на отбраната и Центъра за помирение на враждуващите страни в Сирия, близо до Алепо са концентрирани до 1200 бойци от различни групи, които нарушават споразумението, по-специално от Джабхат ан-Нусра. Товаби могло да означава, че подготвят офанзива срещу сирийската армия.

Станете почитател на Класа