Google трик позволява да се разбере дали даден сайт съдържа зловреден софтуер

Въпреки че търсачката Google и уеб браузърите показват предупреждения за опасни сайтове, които може да съдържат вируси или да инсталират злонамерен софтуер, не всички сайтове са проверени.

Google има таен инструмент, за който малко хора знаят - безплатния Safe Browsing - който позволява да се провери безопасността на уеб страницата, които искате да посетите.
За проверка на опасността на един сайт със съмнителна произход, потребителят трябва да постави линка в безопасното сърфиране на Google. След натискане на иконата лупа, функцията на Google ще сканира страницата и ще каже, дали сайтът не представлява заплаха или риск от заразяване с вирус.

В същото време, потребителите на Reddit отбелязват, че безопасното сърфиране на Google е обозначило google.com като "частично опасно." "Някои страници на този сайт инсталират зловреден софтуер на компютрите на потребителите," предупреждава безопасното сърфиране, като добавя, че "нападателите в този сайт могат да се опитат да подведат потребителя да сваля софтуер, или да му откраднат информацията."

Станете почитател на Класа