Хаити арестува 5 американски бивши военни насред протестите

На 17 февруари властите на Хаити арестуваха в Порт-о-Пренс седем чужденци и местен гражданин с огнестрелни оръжия, боеприпаси, оборудване за спътникова комуникация, дронове и други принадлежности.


Тази група е пътувала с две превозни средства без регистрационни номера, въпреки че имала няколко такива, чиято автентичност не била определена - и на първо място отказала да напусне тези автомобили с аргумента, че са работили за правителството на Джовенел Моисе.


В мрежата е публикуван видеоклип, в който се появяват предполагаемите задържани лица, които крият лицата си, в полицейското управление в столицата на Хаити.


Седем от заподозрените - пет американски граждани, хаитянин, руснак и сърбин - наричат себе си Крокер Кент Леланд, Данило Баявич, Влад Янкович, Бъртън Талон, Кристофър Осман М, Даниел Дъстин и Майкъл Мат.


Държавният департамент на САЩ е наясно, че полицията на Хаити е арестувала "група, която включва американски граждани с военна предистория", съобщава Ройтерс.


Един от тях, Крокер Кент Леланд, е партньор и главен оперативен директор на частната охранителна компания Крокер Партнърс, бивш морски вълк с „дълга военна история, бизнес и операции по управление на кризи", според уебсайта на неговата компания.


Хаити е сцена на масови протести от 7 февруари, плод на социалната и икономическа криза, през която преминава, както и корупционен скандал, включващ няколко членове на политическата класа, включително президента на страната.


По улиците на Порт-о-Пренс има горящи автомобили, магазините са били ограбени и има насилствени сблъсъци между протестиращите и полицията, оставящи жертви, десетки ранени и значителни материални щети.

Станете почитател на Класа