Русия "Ако Вашингтон не спре да се намесва в делата на Венецуела, ситуацията ще се срине"

Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви "Ако Вашингтон не спре да се намесва в суверенните дела на Венецуела, това ще доведе до срив на ситуацията".


"Във Вашингтон някои политици не виждат разрушителността на този път, което е странно, защото вече всеки го вижда", добави говорителят.


Почти едновременно американският съветник по националната сигурност Джон Болтън призова за "смяна на режима" във Венецуела, след опита за преврат, оглавен от самопровъзгласилия се за президент Хуан Гуайдо.


Гуайдо заедно с група войници извадиха от домашен арест Леополдо Лопес, който бе осъден на 13 години затвор за престъпно сдружаване, подстрекателство за извършване на престъпление, публично сплашване, пожар в обществена сграда, повреда на обществена собственост, тежки наранявания, убийства и тероризъм.


Депутатът от опозицията се появи с Лопес и група войници във видео и призова хората и армията да се присъединят към държавен преврат срещу президента на Венецуела Николас Мадуро. Той потвърди, че действията му винаги са били "в рамките на Конституцията и ненасилствената борба".


Той призова главните военни части и хората да окупират улиците, за да консолидират "края на узурпацията", което според неговите думи е "необратимо" и каза на членовете на Боливарските национални въоръжени сили (FANB), които го подкрепят, че "те са взели правилното решение".


След призивите на Гуайдо в различни райони на Каракас имаше инциденти между опозиционните групи и чавистите. Министърът на отбраната Владимир Падрино Лопес, потвърди по-късно, че бунтовническите военни се оттеглили на площад Алтамира, бастион на венецуелската опозиция.


От своя страна президентът Мадуро чрез своя профил в Twitter поиска да се запазят „стоманени нерви" и съобщи, че всички командири на оперативното стратегическо командване FANB, както и на „Интегралните отбранителни зони" " проявяват своята лоялност към народа, към Конституцията и към отечеството".

Станете почитател на Класа