Джулиан Асанж осъден на над 11 месеца затвор за нарушаване условията на гаранцията

Кралският съд в Лондон, осъди основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж на 50 седмици затвор за нарушения на условията за пробация, кеито се твърди, че е извършил по време на престоя си в посолството на Кито в Обединеното кралство.


Съдия Дебора Тейлър заяви, че обвиняемият заслужава максимална присъда от почти една година поради сериозността на престъплението си, подчертавайки, че Асандж „e имал възможност да се предаде на полицията по собствена воля, но не се е възползвал от нея."


Тя също така отхвърли молбата му за помилване, че е прекарал почти седем години "в условия на затвор", докато е бил в политическо убежище в еквадорското посолство. Според съдията, престоят на активиста в дипломатическата сграда, който тя определи като опит за "отлагане на правосъдието", е струвал на британските данъкоплатци почти 21 милиона долара.


WikiLeaks осъди решението на британския съд и изрази съмнения относно честността на предстоящото изслушване по екстрадирането на Асандж в САЩ. "Присъдата на Джулиан Асанж е толкова шокираща, колкото и отмъстителна, имаме сериозни опасения относно това дали ще има справедливо изслушване по отношение на екстрадицията", пише порталът.

Станете почитател на Класа