Намериха европейска котва в Мексиканския залив, където Кортес е потопил корабите си

Европейска котва, направена от дърво от XV век, бе открита в Мексиканския залив, по-специално във водите на Вила Рика, в мексиканския щат Веракруз, гласи изявление на Националния институт за антропология и история (INAH) в Мексико.


Откритието е направено в рамките на проекта за подводна археология във Вила Рика, извършен от експерти от IMAH и САЩ, чиято цел е да се намерят 10-те плавателни съда, които испанският конкистадор Ернан Кортес е потопил там преди 499 години, за да предотврати непокорството на войските си. Посочено е, че котвата, намерена на 12 метра под морската повърхност, е в добро състояние, защото е била покрита с утайки.


Извършените анализи позволяват да се установи, че котвата датира от 15-ти век. В допълнение, други изследвания разкриха, че нейната дървесина е от „ендемичен дъб от кантабрийския корниз на север в Испания". Това съобщиха Сусана Кселуанци и Хосе Луис Алварадо, двама специалисти от лабораторията на археоботаника на INAH.


Въпреки това, следователите признават, че все още няма категорични индикации за свързване на артефакта с някой от корабите, които Кортес потопил през 1519 г.


Засега специалистите планират да продължат изучаването на котвата и да изследват десетките магнитни аномалии в района.

Станете почитател на Класа