Путин и Тръмп обсъдиха ситуацията във Венецуела и Северна Корея в телефонен разговор

В петък руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп, с когото обсъди политическата ситуация във Венецуела и денуклеаризацията на Северна Корея.


По време на обмена на мнения за ситуацията във Венецуела, руският лидер подчертал, че само венецуелците имат право да определят бъдещето на своята страна. Във връзка с това той добавил, че външната намеса във вътрешните работи на нацията и опитите за смяна на властта подкопават перспективите за политическо решение на кризата.


Президентите, които посветиха голяма част от разговора си на Северна Корея, подчертаха ангажимента си към денуклеаризацията на страната и нормализиране на ситуацията на Корейския полуостров. Според прес-секретаря на Белия дом Сара Сандърс, Тръмп помолил Путин да окаже натиск върху Северна Корея по този въпрос. От своя страна, руският лидер е информирал Тръмп за ключовите резултати от неотдавнашната му среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун във Владивосток.


Путин подчертал, че изпълнението на поетите от Пхенян ангажименти трябва да бъде придружено от съответни мерки за намаляване на натиска на американските санкции.


Освен това Путин и Тръмп обсъдиха възможността за сключване на ново ядрено споразумение между Русия, САЩ и Китай, както и разширяването на съществуващия договор за мерки за намаляване и ограничаване на стратегическите офанзивни оръжия.


Също така президентите разгледаха ситуацията в Украйна в контекста на неотдавнашните избори в страната. По-специално, руският президент подчертал, че новият държавен глава на Украйна трябва да предприеме реални мерки за изпълнението на споразуменията в Минск, които са от съществено значение за разрешаването на конфликта в Украйна.


Говорителят на Кремъл, Дмитри Песков, потвърди, че президентите са говорили час и половина. Според Сандърс, двамата лидери са говорили и за доклада на специалния прокурор Робърт Мюлер.


Разговорът между лидерите "беше много положителен", добави говорителят на Белия дом. От своя страна американският президент подчерта в своя профил в Twitter, че разговорът е бил "много продуктивен".


Сред другите теми президентите са обсъдили и развитието на взаимно изгодни търговски и инвестиционни отношения между техните страни.

Станете почитател на Класа