Русия предлага на Украйна удължаване на договора за транзит на газ за 1 година

Руският енергиен гигант Газпром иска да удължи съществуващото споразумение, или да подпише нова сделка за една година с националната нефтена и газова компания на страната "Нафтогаз".за транзит на газ през Украйна.

 

След като разгледа прогнозата за търсенето на газ от европейските потребители за 2020 г., Газпром изпрати официалното си предложение до "Нафтогаз", заяви руската компания пред медиите.

 

Газпром обаче подчертава, че с Украйна трябва да бъдат уредени някои правни въпроси, преди да се подпише сделка. Едно от необходимите условия на споразумението е взаимно оттегляне на всички искове, предявени пред международния арбитраж, както и прекратяване на всички съдебни производства.


Газпром също така изисква Антимонополният комитет на Украйна да оттегли решението си да глоби руската компания заради предполагаемо нарушение на икономическата конкуренция и иска Нафтогаз да отмени искането си Европейската комисия да започне разследване срещу нея.


Газпром също чака отговор от "Нафтогаз" относно директните покупки на газ от Русия. През 2015 г. Киев обяви, че е спрял покупките на руски природен газ и оттогава внася обратни доставки от европейските държави на по-висока цена.


Москва наскоро предложи на Киев до 25 процента отстъпка от директните си доставки на газ, но "Нафтогаз" настоява, че тази отстъпка няма да компенсира сумата, която Газпром е получил от Арбитражния съд в Стокхолм. През 2018 г. съдът постанови, че руската компания трябва да плати на "Нафтогаз" компенсация в размер на 2,6 милиарда долара за недостиг в доставките на газ до Украйна, решение, обжалвано от "Газпром".

 

Съществуващият газов договор между Москва и Киев изтича в края на годината. Със съдействието на ЕС двете страни водят преговори относно условията на сделката, но множество тристранни дискусии се оказаха безрезултатни досега. Украйна настоява, че споразумението трябва да бъде подписано поне за десет години, докато Москва предлага само едногодишна сделка.

Станете почитател на Класа