Американски сенатори заплашват Twitter със санкции, ако не цензурира иранското ръководство

Американските сенатори поискаха от Twitter да забрани акаунтите на двама висши ирански служители или да се изправи срещу гнева на американските санкции, в тънко забулена заплаха за наивно вярващите в свободата на словото, които могат да изпаднат в немилост от Вашингтон.


Въпреки разпоредбата от ерата на Обама, която освобождава определени интернет платформи - включително социалните медии - от редица санкции, наложени на Иран, четиримата републикански сенатори настояха в съвместно писмо, че върховният лидер Али Хаменей и министърът на външните работи Мохамад Джавад Зариф не се ползват от такава защита, изисквайки Twitter да ги забрани незабавно.


"Twitter е запознат с тези акаунти и връзките им с иранския режим, но все още продължава да им предоставя интернет базирани комуникационни услуги ", заявиха сенаторите, като нарекоха това "санкционируемо престъпление ".


Сенаторите твърдят, че като позволява на ирански служители да споделят позицията на своята страна с останалия свят, Twitter предоставя „услуга" в нарушение на изпълнителната заповед, подписан от президента Тръмп миналия юни, която забранява на американците да извършват обмен с Техеран.


Писмото е подписано от сенаторите Тед Крус (R-TX), Марша Блекбърн (R-TN), Том Котън (R-AR) и Марко Рубио (R-FL), всички от които са поели твърда линия към Ислямската република. Twitter все още не е отговорил на крещящото искане за избирателна цензура.


Заплахата е след съгласувана кампания през няколко платформи за социални медии миналия месец за прочистване на десетки акаунти, свързани със санкционирани лица и компании - включително сирийски, ирански и венецуелски служители, както и средностатистически граждани - едва ли без натиск от Вашингтон.

Станете почитател на Класа