Северна Корея е тествала „свръх голяма ракетно установка“

Пхенян потвърди, че е извършил поредния тест на " нова свръх голяма изстрелваща система с многобройни ракети" ден след като Сеул съобщи, че Северна Корея е изстреляла две ракети с малък обсег към Японско море, на фона на продължаващите там учения.


Изстрелването, осъществено рано в неделя сутринта, премина без проблеми, съобщават държавните медии в Северна Корея. Те заявяват, че то е проведено с цел "проверка на стратегическите и техническите характеристики" на новата изстрелваща система, която бе включена в поредица от извършените наскоро тестове.


Не е ясно дали лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е присъствал на ученията, за да наблюдава лично старта.


Ракетите прелетяха около 230 км (143 мили), достигайки височина от 30 км (18,6 мили), преди да се разпръснат в Японското море извън изключителната икономическа зона на Токио.


Въпреки че все още спазва наложения мораториум върху балистични ракети с далечен обсег и ядрени тестове, Пхенян неотдавна започна ракетната си активност, като тестът в неделя стана четвъртият за месец в страната.


Северна Корея направи тримесечна пауза в тестването - от края на ноември до началото на март - преди възобновяване на изстрелванията. То се случи, след като Вашингтон отказа да промени подхода си към прекъснатите преговори за денуклеаризация, както пожела Пхенян, който поиска частично премахване на икономическите санкции в замяна на ядреното разоръжаване. Вашингтон настоява Северна Корея първо да демонтира ядрените си мощности напълно, преди да се обмисли каквото и да било облекчение.

Станете почитател на Класа