Нов печален рекорд в САЩ

Броят на новозаразените с коронавирус в САЩ достигна нов печален рекорд: близо 40 000 за ден. Дотук са регистрирани официално над 2,3 млн. случая. Но според експерти, заразените са десет пъти повече.

 

 

 

През тази седмица има значителен ръст на новозаразените в редица американски щати: Алабама, Аризона, Калифорния, Флорида, Айдахо, Мисисипи, Мисури, Невада, Оклахома, Южна Каролина и Уайоминг.

Над 2,3 милиона заразени

От американския Център за контрол и превенция на заболяванията CDC предполагат, че заразените в страната са десет пъти повече от официално регистрираните случаи. "На всеки един регистриран случай на зараза се падат вероятно още 10 други заразени", казва директорът на центъра Робърт Редфийлд. Според него, това се дължи на инфекциите без видими симптоми, както и на това, че през първите месеци от избухването на пандемията в САЩ се правеха значително по-малко тестове, отколкото сега. По този повод шефът на CDC казва следното: "С методите от април и май вероятно сме установили само 10 процента от заразените".

Официално Центърът за контрол и превенция на заболяванията определя броя на заразените в САЩ в момента на над 2,3 милиона души - повече, отколкото в която и да било друга страна в света. Жертвите са над 121 000. Актуално с коронавирус биват регистрирани все повече млади хора.

"110 истински огнища на заразата"

Робърт Редфийлд е загрижен за ръста на новозаразените предимно в южните американски щати, но добавя, че в същото време само 110 окръга са истински огнища на заразата. Неговата препоръка е хората непременно да продължат да спазват правилата за хигиена и дистанция, като това важи особено за по-застрашените сред тях - хората с предишни заболявания.

Що се отнася до пускането на мобилно приложение, предупреждаващо за риска от заразяване с коронавирус, отговорникът за инфекциозните заболявания в CDC Джей Бътлър потвърди, че все още не може да съобщи нищо конкретно. Подобни приложения "могат да бъдат многообещаващи, но също така и голямо предизвикателство", каза тай.

Станете почитател на Класа