Британското правосъдие отказа да върне златото на Венецуела

Британският върховен съд реши в четвъртък, че лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, а не правителството на президента Николас Мадуро може да получи достъп до 31 тона злато, оценено на повече от 1000 милиона долара, което се държи в Банката на Англия. Според Обединеното кралство и съдия Найджъл Теаре, Гуайдо „недвусмислено е временният конституционен президент" на южноамериканската страна и именно администрацията му „ad hoc" може да получи достъп до тези резерви.


След това съобщение Централната банка на Венецуела (BCV), председателствана от Каликто Ортега, съобщи чрез своя акаунт в Twitter, че „незабавно ще обжалва абсурдното и необичайно решение на английски съд в ущърб на венецуелците".


Решението на Теаре идва след спор за тези ресурси, след като BCV заведе дело срещу Банката на Англия на 14 май, за да получи и продаде венецуелските кюлчета, да прехвърли ресурсите по програмата на ООН за развитие (ПРООН) и по този начин да придобие необходимите за страната храни и лекарства в разгара на пандемията.


По този начин нито опозицията, нито международната общност биха обвинили правителството на Мадуро, че иска да използва парите за други цели. "Всяка минута, която минава, означава хора, които могат да загубят живота си поради вируса. Венецуела изисква ресурсите си", заяви вицепрезидентът Делси Родригес.


Банката на Англия обаче твърди, че не знае кой е законният собственик на венецуелското злато. Затова Теаре реши, че първо трябва да изясни кой е легитимният й представител и след това да обсъди предаването на златото. Сега това решение може да отвори вратата за Гуайдо да използва и други ресурси, задържани в различни чуждестранни банки.


Достъпът до златните резерви беше вече отказан през 2018 г., когато правителството на Мадуро, на фона на нарастващите международни санкции, поиска от Банката на Англия да освободи венецуелското злато, което съхранява в трезорите си. Но през януари 2019 г. това искане беше отказано. Тогава банката твърдеше, че британският премиер Борис Джонсън признава само Гуайдо за легитимен президент, след като депутатът от опозицията се самообяви за такъв.


В продължение на десетилетия Венецуела съхранява златото, което е част от резервите на BCV, в чуждестранни банки, както в Европа, така и в САЩ, много често срещана практика в малките държави, като форма на икономическа защита.

Станете почитател на Класа