Китай и Русия сверяват часовниците си

Китай и Русия сверяват часовниците си
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.03.2021
  • Share:

Здравейте, уважаеми читатели. Свидетели сме на изграждането на нови отношения в света между държавите. Америка ясно определи политиката си — конфронтация с Китай и Русия. Обидата към Путин, скандалът по време на преговорите между САЩ и Китай в Аляска — това са все връзки в една и съща верига на американската политика.

 

 

Америка разчита на подкрепата на Европа, Южна Корея и Япония, тъй като сама не може вече да се справи със съвременните предизвикателства от Китай и Русия.

 

След подписването на договора ОСВ-3 Англия реши да увеличи броя на ядрените бойни глави до 180 единици (по-рано кралството имаше 120 единици). САЩ водят преговори с Южна Корея и Япония за разполагането на ядрени оръжия там. Но Корея не подкрепи инициативата. Какво могат да й дадат САЩ освен оръжия? Китай също е важен търговски партньор. Преговорите с Китай, в които страните трябваше да обсъдят мерки за сближаване, доведоха до обратното.

Само преди седмица Лавров се завърна от Близкия изток, където се срещна с ръководството на ОАЕ, Саудитска Арабия и Ливан. Лавров пристигна след замразяването на „Авраамовото споразумение“, според което саудитците трябваше да получат оръжия от САЩ за сума от 100 милиарда долара.

 

Лавров пристигна след пробивите на външната политика на САЩ и обърна тези пробиви в полза на Русия.

След това Лавров замина за Пекин.

 

Пристигането на Лавров бе очаквана стъпка. По правило именно след такива посещения се провеждат срещите на държавните глави. Веднага след срещата в Пекин Лавров замина за Сеул. Напълно разбираемо е, че Китай и Русия подготвят някои важни съвместни решения, насочени към гарантиране на тяхната сигурност.

Досега лидерите на европейските държави мълчаха за скандалите в американската политика. И за това има основателни причини. Търговският оборот с Китай надвишава оборота с Вашингтон. По-нататъшните перспективи за развитие на търговията с Китай и търговската организация ВРЕП имат по-големи обеми от търговията със Съединените щати. Те просто дори не са сравними в обемите си.

 

Европа вижда отслабването на „големия си брат“ както на международната политическа сцена, така и във вътрешните проблеми на САЩ, които вижда чрез американските телевизии.

 

Европейците се страхуват да не бъдат въвлечени в американските военни игри.

 

От друга страна, те виждат мощта на руските въоръжени сили и нарастващия военно-политически съюз между Китай и Русия.

 

Нивото на въоръжение този съюз не може да бъде победено.

 

САЩ се намират на друг континент и ще се опитат да използват европейските държави във военните конфликти. За това сподели Марин Льо Пен, макар да не е много правилно да споменавам точно нея, но го каза тя.

Европа също вижда рязката промяна в политическия курс на САЩ със смяната на управлението в страната.

Целта на посещението на Лавров в Пекин изглежда съвсем очевидна.

 

Москва и Пекин планират да започнат нова политическа игра срещу САЩ, която ще засегне Европа и Близкия изток.

 

В Близкия изток се оформя триъгълник от Русия, Иран и Китай, който изтласква САЩ от този регион.

 

Този триъгълник има множество проекти, представляващи интерес за изброените членове. Отслабване на Турция, Израел и укрепване на блока на Арабския полуостров.

 

Важно е страните от ЕС да се отделят от САЩ.

 

От една страна, САЩ открито се опитват да отслабят икономиката на ЕС, създадена под патронажа на САЩ. В ЕС има държави, на които ЕС плаща субсидии (Полша, Балтийските държави …).

 

Вместо да увеличават мощта си, големите европейски сили търпят загуби.

 

Антируските санкции струват на ЕС 110 милиарда долара. Оттеглянето на Великобритания от ЕС показа крехкостта на съюза, който не може да се нарече дори съюз. Дори борбата срещу пандемията показа това.

 

Германия и Франция, локомотивите на европейската икономика, все повече се опитват да провеждат своята политика, независима от Брюксел и САЩ.

 

За САЩ е изгодно да разбият ЕС и да налеят още масло в огъня в така възникващата самостоятелност на членове на ЕС.

Защото е по-лесно е да се сключват двустранни пактове …

.

Засега определящият фактор за съществуването на ЕС е ядреният чадър на САЩ, който отстъпва по сила на обединените сили на Русия и Китай.

 

Всички тези нюанси Русия и Китай вече са ги обсъдили и са взели съответните решения, можете да сте сигурни в това.

 

Посещението на Лавров в Пекин допълнително обедини политическите позиции, насочени към отслабване на Съединените щати.

 

Със сигурност са разгледани въпросите за киберсигурността на Русия и Китай и взаимодействието в тази област, в която Китай има богат опит. Интересни са въпросите относно финансовата политика на Китай и Русия.

 

Други теми: Дългът на Русия и въпросът за изключването на Русия от световните разплащателни системи. От друга страна, Китай е най-големият държател на държавния дълг на САЩ.

 

Има и други важни за Русия въпроси, за които Китай ще помогне. Резултатът от пътуването на Лавров са действително подготвени споразумения и договори между страните, които Путин и Си ще започнат да обсъждат. Политолозите прогнозират тясно сътрудничество между Китай и Русия в съвременните условия.

 

Разбира се, че Китай се нуждае от Русия с нейните мощни въоръжени сили.

 

Предстоят интересни и напрегнати времена.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа