Nike съди компания заради „Satan Shoes“ в опит да спаси марката от критиците

Nike съди компания заради „Satan Shoes“ в опит да спаси марката от критиците
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    31.03.2021
  • Share:

Адвокатите на Nike заведоха в окръжния съд на САЩ за окръг на Ню Йорк иск за нарушение на търговска марка, фалшиво наименование, нелоялна конкуренция, срещу базираната в Бруклин компания MSCHF, след реакция срещу противоречивите „Сатанински обувки", направени по нейния дизайн - които вече са разпродадени.


Nike поиска „предварителна и постоянна забрана на MSCHF да произвежда, транспортира, популяризира, рекламира, разпространява, предлага за продажба или продава каквито и да било продукти под марките на Nike или всякакви марки, които по същество не се различават от тях", заедно с парични обезщетения.


В основата на противоречието стоя лимитиран брой от 666 чифта маратонки Nike Air Max '97, чийто въздушен балон бил пълен „с червено мастило и една капка човешка кръв", според промоционален туит, който в петък стана вирусен. Изглежда, че са маратонките са плод на сътрудничество между базираната в Бруклин MSCHF и рапъра Lil Nas X, за да популяризират най-новия му видеоклип, в който той „кара стриптизьорка в ада и прави на Дявола танц в скута".


Отделът за връзки с обществеността на Nike е прекарал голяма част от уикенда, настоявайки, че по никакъв начин не са свързани с MSCHF или техния продукт - точно както не бяха участвали в каскадата на „Jesus Shoes" през 2019 г., в която MSCHF продаде същия тип маратонки, пълни тогава със света вода.


В жалбата от 24 страници адвокатите на компанията заявиха, че „Nike е изправена пред призиви за бойкот въз основа на погрешното убеждение, че Nike е разрешила или одобрила този продукт". Бойкотът включва скрийншотове на негативни коментари в социалните медии от потребители, които казват „никога няма да искаме да закупим които и да е продукти на Nike в бъдеще. "


Nike обвинява MSCHF за това, че „иска да се възползва от ценната и добра репутация на клиентите на Nike, като използват търговските й марки по начин, който вероятно ще накара потребителите и потенциалните клиенти да повярват, че Satan Shoes на MSCHF са свързани с Nike, когато те не са."


В допълнение към забраната на MSCHF да произвежда повече от обувките, Nike иска от съда да разпореди на компанията да достави за унищожаване всякакви обувки и други „вещи, притежавани, задържани или контролирани, с марките на Nike".


Това обаче означава затваряне на вратите на хамбара, след като е изпразнен, тъй като всички „Обувки на Сатаната", които струват 1018 долара за чифт, вече са продадени. Основателят и главен изпълнителен директор MSCHF Габриел Уейли каза пред Business Insider „Ние не сме тук, за да направим света по-добро място. Ние правим светлина от това как всичко е гадно. "

Станете почитател на Класа