Папата е изпратил лично съобщение на Джулиан Асандж в килията му

Папата е  изпратил лично съобщение на Джулиан Асандж в килията му
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    31.03.2021
  • Share:

Папа Франциск е пратил лично послание на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, който остава в британски затвор с максимална сигурност, борейки се с възможна екстрадиция в САЩ, съобщи партньорката на издателя.


„Любезното лично съобщение" от главата на католическата църква било предадено в килията на Асандж от затворнически свещеник, каза Стела Морис на своите последователи в Twitter в неделя. Морис не разкри съдържанието на посланието, но изрази благодарност към католиците и другите християни, които водят кампания за свободата на Асандж.


Асандж остава под британски арест в затвора Белмарш, докато продължава битката си срещу искане на САЩ да бъде екстрадиран по обвинения в шпионаж, свързани с дейността му с WikiLeaks. Основателят на уебсайта е възприет от мнозина като затворник на съвестта, наказан с помощта на британската правосъдна система заради разкриване на мръсните тайни на Вашингтон и неговите съюзници.


През януари съдия Ванеса Барайцер отхвърли искане на САЩ за екстрадиране на Асандж въз основа на опасения за психичното му здраве, като заяви, че той ще се сблъска с потиснически условия в американската затворническа система и в крайна сметка може да се самоубие.


Администрацията на Джо Байдън сигнализира за намерението си да продължи да настоява за екстрадиция през февруари и представи своите „основания за обжалване" по случая.


Не е необичайно за папа Франциск да изпраща своите лични послания на затворници, включително тези, чиято свобода им е отнета по очевидно политически причини. През 2019 г. той изпрати писмо до бившия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който по това време излежаваше дългосрочен затвор по обвинения в корупция.


Присъдите на Лула бяха отменени от Върховния съд по-рано този месец. Скоро след това свободният вече политик благодари на понтифика, че му е писал по време на затварянето и го е поканил във Ватикана, след като е излязъл от затвора.

Станете почитател на Класа