САЩ заплашват Англия с 25% мито заради нейния „технологичен данък“

САЩ заплашват Англия с 25% мито заради нейния „технологичен данък“
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    31.03.2021
  • Share:

Вашингтон предупреди, че може да наложи мита до 25% върху редица стоки, внос от Обединеното кралство, за да отмъсти за наскоро обявения британски данък върху технологичните компании, според списък, публикуван от Службата на търговския представител на САЩ (USTR).


Миналия април Лондон въведе данък от 2% върху дохода, който цифровите компании, включително гигантите за електронна търговия, търсачките и компаниите за социални медии, печелят от британските потребители.


Мярката предизвика силна реакция на САЩ, която в края на 2020 г. доведе до разговори между двете нации, в които северноамериканската страна се аргументира, че мярката е "неразумна, дискриминационна и обременителна за компаниите със седалище в Силициевата долина ( Калифорния)."


Новите мита са предназначени да съберат 325 милиона долара (235,8 милиона британски лири), колкото САЩ оценяват, че Обединеното кралство ще получи от американските технологични компании.


USTR насрочи публични изслушвания по тези мита за 4 май, преди да започне да ги прилага. Ако влязат в сила, те могат да се приложат на широк спектър от артикули, включително парфюми, палта, настолни игри, благородни метали, обувки и козметични продукти.


От своя страна говорител на британското правителство защити британския данък, твърдейки, че „Лондон просто иска да се увери, че технологичните компании плащат справедливия си дял от данъка". Той заяви „мярката е проектирана да бъде временна, докато се работи за намиране на глобално решение".


„Ако САЩ продължат да прилагат тези мерки, Лондон ще разгледа всички възможности за защита на интересите и индустрията на Обединеното кралство", според говорителя.


Отмъщенията в търговията първоначално започнаха по време на управлението на президента Доналд Тръмп и администрацията на Байдън не показва признаци за спиране на приемането им, въпреки че се съгласи да спре други мита миналия месец. През февруари Вашингтон премахна митата, наложени от Тръмп след решението на Обединеното кралство да предостави субсидии на Airbus, въпреки че запази тези за британските производители на стомана.

Станете почитател на Класа