Какво се случва в Йордания?

Какво се случва в Йордания?
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    05.04.2021
  • Share:

Вчера йорданските въоръжени сили призоваха бившия престолонаследник Хамза бин Хюсеин, полубрат на настоящия крал Абдула II, да спре неговите "движения и дейности, които застрашават сигурността и стабилността на страната", и обявиха ареста на бивши длъжностни лица от „съображения за безопасност".


Принцът заяви във видео, споделено с Би Би Си чрез адвоката му, че е под домашен арест, забранено му е да напуска жилището си, да общува или да се среща с други хора и е без комуникация, като е прекъснат достъпът му до интернет и телефон, а сателитният интернет е единственият му начин за свързване, услуга, която също ще бъде спряна всеки момент.


Въпреки че не са уточнени причини за арестите, нито какви заплахи представляват задържаните за националната сигурност, действията на йорданските военни свидетелстват за реакцията на правителството на това, което то възприема като опит за преврат срещу краля.


Ръководителят на Съвместния началник на щабовете Юсеф Хунейти обясни, че сред задържаните са членът на кралското семейство Шариф Хасан бин Заид и Басем Ибрахим Авадала, бивш шеф на кралския съд и доверен човек на монарха, който преди това е служил като министър на планирането и финансите, информира държавната информационна агенция Петра.


Има още арести "от съображения за сигурност", но властите не споделиха информация за броя на задържаните или тяхната самоличност, само подчертавайки, че принц Хамза не е сред тях. От своя страна Хунейти посочи, че „разследванията продължават и никой не е над закона".


Източници на Ал Арабия съобщиха, че йорданските сили са арестували близките сътрудници на принц Хамза, най-малко 20 души, включително служители от службите за сигурност и висши племенни представители.

Станете почитател на Класа