Мичио Каку: „Свързването с извънземни е ужасна идея“

Мичио Каку: „Свързването с извънземни е ужасна идея“
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    07.04.2021
  • Share:

Мичио Каку, американски професор по теоретична физика и известен популяризатор на науката, заяви пред The Guardian, че не смята, че контактуването с възможни извънземни цивилизации е добра идея, въпреки че не изключва това да е възможно в близко бъдеще.


"Скоро ще имаме телескопа Уеб в орбита и ще имаме хиляди планети, които да наблюдаваме, и затова мисля, че шансовете да осъществим контакт с извънземна цивилизация са доста високи. Някои мои колеги смятат, че трябва да се свържем с тях. Аз мисля, че това е ужасна идея. Всички знаем какво се е случило с Монтесума, когато той се е срещнал с Кортес в Мексико преди стотици години. Сега, аз лично мисля, че извънземните биха били приятелски настроени, но не можем да залагаме на това. Ще осъществим контакт, но трябва да го направим много внимателно", каза физикът, специалист по теория на струнните полета и автор на научни книги.


Очаква се космическият телескоп "Джеймс Уеб" (JWST), на който Каку се позовава, да разполага с достатъчно мощни инструменти за възприемане на сигнали от ранната Вселена. Телескопът, считан за най-мощния построен някога, се очаква да стартира на 31 октомври 2021 г. от космодрума Куру във Френска Гвиана. С цена от 8,8 милиарда долара, устройството, което е 100 пъти по-мощно от известния телескоп Хъбъл, ще има за цел да изследва планети и луни, от нашата Слънчева система, до най-старите и най-отдалечените галактики.


Каку каза, че идеята за мултивселената може дори да помогне за обединяването на концепциите на различните религии.


"Стивън Хокинг каза, че не вярва в Бог, защото Големият взрив се е случил моментално и нямало време Бог да създаде вселена, следователно Бог не може да съществува. Имам различна гледна точка. Родителите ми бяха будисти и в Будизмът има нирвана, безвремие, без начало и край. Но родителите ми ме настаниха в презвитерианска църква, така че всяка седмица ходих на неделно училище и научих за Битие и как Вселената е създадена за седем дни. Сега, с идеята за Мултивселената, можем да обединим тези две диаметрално противоположни парадигми ", каза физикът.


"Според теорията на струните, големи взривове се случват непрекъснато. Дори докато говорим, Битие се случва някъде в космоса. И в какво се разширява Вселената? Нирвана. Единадесетмерното хиперпространство е нирвана. Тогава можете да имате и Будизъм и Юдео-Християнската философия в една теория", обясни Каку.

Станете почитател на Класа