Китай изстреля в космоса централния модул на своята космическа станция

Китай изстреля в космоса централния модул на своята космическа станция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.04.2021
  • Share:

В четвъртък Китай изпрати в космоса ключовия модул за изграждането на своята космическа станция, с което започна поредица от изстрелвания за да завърши работата до края на следващата година.


Модулът е кръстен Tianhe и е пътувал на борда на ракетата Y2 Long March-5B Y2 от сателитния център за изстрелване Wenchang на остров Хайнан в южната част на страната. С дължина 16,6 метра и диаметър 4,2 метра, това е най-големият космически кораб, разработен от Китай.


Капсулата ще бъде център за управление и контрол на пекинската космическа станция, наречена „Небесен дворец" на китайски, и ще може да прикачва до три космически кораба наведнъж за кратко, или два космически кораба, ако се планират по-дълги престои .


Станцията с формата на буквата Т ще се състои от ключов модул в центъра и лабораторни капсули от двете страни. Тя ще работи на ниска околоземна орбита между 340 и 450 километра височина. Наред с други подробности беше съобщено, че всеки модул ще тежи повече от 20 тона.


Продължителността на живота на космическата станция на азиатската държава ще бъде 10 години, въпреки че китайските експерти смятат, че тя може да надхвърли 15 години с подходяща поддръжка и ремонт.

Станете почитател на Класа