Саудитска Арабия заяви, че вече не е страна производител на петрол

Саудитска Арабия заяви, че вече не е страна производител на петрол
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.06.2021
  • Share:

Когато министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман обяви, че Саудитска Арабия вече не е страна, която произвежда петрол, той вероятно не е имал предвид буквално това.


„Саудитска Арабия вече не е петролна държава, а държава, която произвежда енергия. Саудитска Арабия има високи зелени амбиции, които включват производство на газ, възобновяеми източници и водород. Призовавам света да приеме това като реалност. Ще станем победители във всички тези дейности.", каза енергийният министър пред S&P Global Platts тази седмица.


Саудитска Арабия със сигурност ще се възползва от зеления преход. Докато световните Exxons, Chevrons и Shells са заети да правят наддавания на активистите на климата в заседателната и съдебната зали, НОК - особено в различни страни от ОПЕК - са твърде нетърпеливи да се възползват от това, което със сигурност ще бъдат увеличените петролни цени. Саудитска Арабия вече повиши официалната си продажна цена за месец юли за Азия.


Но това не пречи на Саудитска Арабия да следва своите зелени амбиции - Саудитската зелена инициатива - докато финансира тези зелени амбиции чрез продажби на петрол. Саудитска Арабия планира да генерира 50% от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г., отчасти за да намали зависимостта си от петрола. През 2017 г. възобновяемите източници съставляваха едва 0,02% от общия енергиен дял в Саудитска Арабия.


Но това не означава, че Саудитска Арабия планира да произвежда по-малко барели петрол. И това не означава, че Саудитска Арабия планира да спре финансирането за всички нови петролни и газови проекти, тъй като неотдавнашният бомбастичен доклад на IEA предполага, че светът трябва да достигне нетно нула до 2050 г. Саудитска Арабия отдавна твърди, че петролът ще остава доминиращ енергиен източник в продължение на десетилетия.


Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия заяви, че посоченият в последния доклад на IEA нетен нулев резултат е нещо като продължение на филма La La Land. Всъщност няколко държави, които произвеждат и консумират петрол, отхвърлиха доклада.


Приходите на Саудитска Арабия от петрол - които ще финансират всякакви зелени стремежи, които страната може да поеме - намаляха през последната година и половина, а държавният петролен гигант Aramco трябваше да проведе продажби на облигации, само за да изплати огромния си дивидент на държавата.

Станете почитател на Класа