През 2021 г - складирани са по-малко ядрени оръжия, но готови за изстрелване са повече

През 2021 г - складирани са по-малко ядрени оръжия, но готови за изстрелване са повече
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.06.2021
  • Share:

През 2020 г. ядрените сили в света са намалили общия брой на притежаваните от тях ядрени оръжия, но повече от тях, отколкото преди година, вече са готови да бъдат изстреляни в кратки срокове, се казва в доклад.


В началото на годината има около 13 080 ядрени оръжия, складирани от девет държави - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея - което е по-малко от 13 400 година по-рано Това съобщи Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (SIPRI). В същото време броят на ядрените оръжия, разгърнати в оперативните сили - тоест монтирани на ракети или съхранявани там, където могат да бъдат бързо подготвени за употреба - се е увеличил с около 105, достигайки 3 825.


Предимно Русия и САЩ - двете държави, притежаващи по-голямата част от ядрените оръжия в света, са отговорни и за двете промени, казва SIPRI. И двете страни продължават да намаляват съответните си арсенали, като оттеглят остарелите бойни глави, но също така се подготвят за действие, като добавят по 50 активно разположени оръжия.


Промяната в ядрената позиция на Обединеното кралство е другото голямо развитие в настоящата ситуация на ядрено възпиране, отбелязано в доклада. През март правителството на Борис Джонсън се ангажира да намали своите ядрени запаси до 180 до средата на 2020-те и заяви, че вместо това ще набави допълнителни оръжия, до общо 260 бойни глави. Великобритания започна годината с около 225 ядрени оръжия, спрямо 215 миналата година, изчисли SIPRI.


Институтът прогнозира увеличаване на ядрените запаси в бъдеще и надграждане на арсеналите на всички ядрени държави. Нарастването на броя на експлоатираните ядрени оръжия в Русия, например, е свързано с разполагането на по-модерни ракети с множество бойни глави.


„Удължаването на новия СТАРТ [Договор за намаляване на стратегическото въоръжение] от Русия и САЩ през февруари тази година беше облекчение, но перспективите за допълнителен двустранен контрол на ядрените оръжия между ядрените суперсили остават лоши", отбеляза Ханс Кристенсен, водещ експерт по ядрено разоръжаване в SIPRI.


Китай остава третият по големина притежател на ядрени оръжия в света, с прогнозни запаси от 350 устройства, се казва в доклада. Франция, Индия и Пакистан също са декларирали запаси, оценени съответно на 290, 156 и 165 оръжия. Смята се, че Израел има около 90 ядрени оръжия, но страната нито потвърждава, нито отрича статута си. Арсеналът на Северна Корея остава класифициран, като според SIPRI той може да е произвел от 40 до 50 ядрени устройства до началото на 2021 г., въпреки че е спорно дали Пхенян може да направи напълно функционални ракетни глави.

Станете почитател на Класа