Путин съжалява, че НАТО не изпълни обещанието си да не се разширява на изток

Путин съжалява, че НАТО не изпълни обещанието си да не се разширява на изток
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.06.2021
  • Share:

По време на ексклузивно интервю за американската мрежа NBC руският президент Владимир Путин обсъди разширяването на НАТО на изток и ученията му в близост до руските граници.


Кир Симънс, кореспондент на NBC, каза, че " Атлантическият алианс често провежда ученията си в отговор на действията и ученията на Москва ", така че, по думите му, "НАТО играе един вид отбрана".


„Каква отбрана? По време на Съветския съюз на тогавашния глава на СССР Горбачов бе обещано - устно, но все пак обещано, че няма да има разширяване на НАТО на изток. И къде са тези обещания?" припомни му Путин.


"Точно така: заблудиха го като глупак, така казват хората тук. Необходимо е всичко да бъде писмено", продължи руският президент, съжалявайки, че споразумението за неразширяване на НАТО на изток не е записано в никой документ.


"Но защо беше необходимо да се разширява НАТО на изток, да се приближава инфраструктурата му до нашите граници? И вие казвате, че ние сме тези, които се държат агресивно. Защо?", попита Путин.


„Смятате ли, че дори след разпадането на Съветския съюз, Русия представлява заплаха за САЩ или която и да е европейска държава?" продължи руският държавен глава, като се аргументира, че страната му изтегли доброволно всички войски от Източна Европа.


"Нашите хора страдаха, военните семейства живееха там от десетилетия, без нормални условия за живот, дори за децата си. Ние направихме големи разходи. И какво получихме в замяна? Инфраструктурата на НАТО е близо до нашите граници. И казвате, че заплашваме някого? ", заяви Путин.


"Да, ние провеждаме учения редовно, включително неочаквани за нашите собствени въоръжени сили учения. Защо партньорите от НАТО трябва да бъдат загрижени за това? Просто не разбирам", заключи президентът.

Станете почитател на Класа