Иде огнена ера с аномалии в климата и пожари

Иде огнена ера с аномалии в климата и пожари
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.07.2021
  • Share:

Защо има все повече убийствени горещини и опустошителни пожари, като в Канада и САЩ? Човечеството го очаква нова ера - огнената ера на пожарите. Особено засегнат ще е умереният континентален климат, твърди експерт.

 

 

 

От близо 50 години проф. Йохан Голдамер, ръководител на Глобалния център за наблюдение на пожарите към университета във Фрайбург, изследва глобалните промени в климата и отражението им върху различните екосистеми.

 

През 2013 година под ръководството на Голдамер 50 учени от цял свят изготвиха доклад до ООН за последиците от климатичните промени, в който става дума точно за опустошенията, нанасяни от горските пожари.

"Тогава политиците не ни послушаха, но днес изглежда, че нещата се променят", казва по този повод професорът.

 

Огън гори Арктика

 

Последиците от глобалното затопляне се виждат най-вече в северните географски ширини, казва той. В недалечното минало големите пожари в арктическите и субарктическите райони бяха рядкост. Растителната покривка и в частност хумусният слой на почвата пречеха на топлината да прониква надълбоко в земята. А днес, поради по-продължителните пролет, лято и есен, хумусният слой, покриващ зоната на вечната замръзналост (т.нар. пермафрост), изсъхва.

 

 

Чудото Антарктида: знаете ли, че…?

 

Това е най-голямата пустиня в света: Антарктида има площ от около 14 000 000 квадратни километра, което по големина я подрежда преди Европа. 99 процента от площта ѝ е покрита с лед дори през антарктическото лято, което продължава от декември до февруари. На някои места ледът е с дебелина до 5000 метра.

 

99 процента лед

  • Това е най-голямата пустиня в света: Антарктида има площ от около 14 000 000 квадратни километра, което по големина я подрежда преди Европа. 99 процента от площта ѝ е покрита с лед дори през антарктическото лято, което продължава от декември до февруари. На някои места дебелината на леда достига 5000 метра.

 

И още рекорди от най-южната точка на Земята: Антарктида е най-студеният континент. Именно там е измерена най-ниската температура - минус 98,6 градуса. А тъй като там никога не падат валежи, Антарктида е и най-сухият и най-ветровитият континент. Скоростта на вятъра нерядко надхвърля 250 километра в час.

Континент на крайностите

  • И още рекорди от най-южната точка на Земята: Антарктида е най-студеният континент. Именно там е измерена най-ниската температура - минус 98,6 градуса. А тъй като там никога не падат валежи, Антарктида е и най-сухият и най-ветровитият континент. Скоростта на вятъра нерядко надхвърля 250 километра в час.

 

Смята се, че по всяко време на годината Антарктида е обитавана от поне 1000 души. Всички те са представители на международните изследователски екипи. През лятото на Антарктида живеят около 4000 изследователи. През тежката антарктическа зима - не повече от 1000. Те са подслонени в 80-те изследователски станции, които понастоящем се ползват от близо 30 държави. На снимката се вижда германската изследователска станция Ноймайер III на института Алфред Вегенер.

Колко хора обитават Антарктида?

  • Смята се, че по всяко време на годината Антарктида е обитавана от поне 1000 души. Всички те са представители на международните изследователски екипи. През лятото на Антарктида живеят около 4000 изследователи. През зимата - не повече от 1000. Те са подслонени в 80-те изследователски станции, които понастоящем се ползват от близо 30 държави. На снимката се вижда германската станция "Ноймайер III".

 

Това миниатюрно същество с максимална дължина от 7 милиметра се оказва най-едрото изцяло сухоземно животно, обитаващо Антарктида по всяко време на годината. Името му е Belgica Antarctica. Развитието от ларвата до порасналото животно продължава цели две години. През по-голямата част от времето ларвите са замръзнали в леда.

Антарктида е техният дом

  • Това миниатюрно същество с максимална дължина от 7 милиметра се оказва най-едрото изцяло сухоземно животно, обитаващо Антарктида по всяко време на годината. Името му е Belgica Antarctica. Развитието от ларвата до порасналото животно продължава цели две години. През по-голямата част от времето ларвите са замръзнали в леда.

 

Както знаем, на Антарктида няма бели мечки. Те живеят на Северния полюс - в Арктика. Затова пък на Антарктида има пингвини. Само четири от общо 17-те вида пингвини обитават най-южната точка на Земята. Този малък императорски пингвин е у дома именно на Антарктида.

Ето ме и мен!

  • Както знаем, на Антарктида няма бели мечки. Те живеят на Северния полюс - в Арктика. Затова пък на Антарктида има пингвини. Само четири от общо 17-те вида пингвини обитават най-южната точка на Земята. Този малък императорски пингвин е у дома именно на Антарктида.
     
  • Автор: Хана Фукс

Станете почитател на Класа