Южна Африка преживя 2 рекордни измами с биткойни, при които бяха загубени над 4 милиарда

Южна Африка преживя 2 рекордни измами с биткойни, при които бяха загубени над 4  милиарда
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.07.2021
  • Share:

Южна Африка се стреми да затегне регулирането на обращението на цифрови валути в рамките на три до шест месеца, заяви Кубен Найду, изпълнителен директор на националния банков регулатор, Prudential Authority, пред Bloomberg.


"Опитваме се да приложим регулаторната рамка бързо. Нашето мнение е, че криптовалутите са финансов продукт и трябва да бъдат регулирани като финансов продукт", отбеляза служителят.


„Ние вярваме, че криптовалутите са рискови и искаме да сме сигурни, че финансовият сектор е наясно с тези рискове и ги оценява правилно", добави Naidoo.


Съобщението идва след като Амийр и Райс Каджий,собственици на южноафриканската криптовалута Africrypt, изчезнаха с 3,6 милиарда долара в биткойни, собственост на техните потребители. Самата платформа спря да работи през април. Преди това, друга услуга за цифрови валути, Mirror Trading International, се срина с 260 000 клиенти и 23 000 биткойни, което се равнява на около 770 милиона щатски долара по текущия курс. И двата случая бяха най-големите измами с криптовалута по това време.


В изявление, публикувано в средата на юни, Южноафриканската междуправителствена работна група за финтех (IFWG), която включва няколко южноафрикански регулатори и финансови институции, заяви, че бъдещите промени ще бъдат направени "поетапно и структурирано".


Според организацията реформата ще се фокусира върху три области: борба с прането на пари и тероризма, контрол на трансграничните финансови потоци и прилагане на финансовите закони на Южна Африка.


"Последните схеми, подчертани в медиите, допълнително подчертават необходимостта властите в Южна Африка, предимно чрез FSCA, да предприемат действия срещу нарастващата тенденция на пазарна злоупотреба под прикритието на крипто активи", отбелязват от IFGW.

Станете почитател на Класа