Най-богатият магнат в Индия ще революционизира енергийната индустрия

Най-богатият магнат в Индия ще революционизира енергийната индустрия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.07.2021
  • Share:

Изграждането на две мегафабрики за производство на водород, обявено от главния изпълнителен директор на индийския конгломерат Reliance Industries Мукеш Амбани, може да даде силен тласък на използването на този газ като източник на чиста енергия, казва колумнистът на Bloomberg Натаниел Булард

.
В статия, журналистът, специализиран в областта на климата и технологиите, посочва, че въпреки че електричеството с нулеви емисии може да помогне за декарбонизиране на индустрията, то няма да може да замени горивата в сектори като производството на стомана и цимент, които са нараснали няколко пъти през последните десетилетия. Но изгарянето на водород, който не произвежда CO2, е идеален за тези цели.


"За стоманата това би означавало заместване на коксуващите се въглища, използвани в доменните пещи, с водород, произведен на възобновяема основа. За цимента това може да означава замяна на част от природния газ, изгарян в производствения процес," казва Булард.


Амбани, най-богатият магнат в Индия според Forbes, обяви амбициозните си планове - той иска да създаде четири нови ферми, които „ще произвеждат и интегрират напълно всички критични компоненти на нова енергийна екосистема".


"Една, за производство на слънчева енергия: ще изградим интегрирана фабрика за фотоволтаични слънчеви модули. Втора, за периодично съхранение на енергия: ще изградим модерна фабрика за акумулаторни батерии. Трето, за производство на зелен водород: ще изградим една фабрика за електролиза. Четвърто, за да превърнем водорода в двигателна и стационарна енергия, ще изградим фабрика за горивни клетки ", описа бизнесменът. Освен това той уточни, че работата по развитието на комплекса, в който ще се помещават фабриките, Dhirubhai Ambani Green Energy Giga Complex, вече е започнала. Площта му е повече от 2000 хектара и се намира в Джамнагар, на запад в щата Гуджарат.


С многомилионна инвестиция магнатът се надява да се позиционира като един от основните двигатели на тази нова технология.


„Първо, като един от най-големите енергийни пазари в света, Индия ще ръководи трансформацията на глобалния енергиен пейзаж. Второ, Reliance ще осигури лидерство чрез комбинираната сила на нашия баланс, талант, технологии и доказани възможности за изпълнение на проекти .Трето, Reliance ще направи своя нов енергиен бизнес наистина глобален бизнес", каза Амбани.

Станете почитател на Класа