Путин одобри новата Стратегия за национална сигурност, с основните приоритети на Русия

Путин одобри новата Стратегия за национална сигурност, с основните приоритети на Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.07.2021
  • Share:

Руският президент Владимир Путин одобри стратегията за национална сигурност на Русия в събота. „Изпълнението на тази стратегия ще допринесе за защита на хората в Русия, ще развие човешкия потенциал, ще подобри качеството на живот и благосъстоянието на гражданите, ще укрепи отбранителния капацитет на страната, единството и сплотеността на руското общество и ще постигне националните цели за развитие, повишаване на конкурентоспособността и международния престиж на Русия ", се казва в документа.


Сред другите руски приоритети се споменава защитата на традиционните основи на руското общество, както и екологичната сигурност и рационалното използване на природните ресурси.


Изправен пред прилагането на целенасочената политика на сдържане на Русия от чужбина, документът посочва „жизненоважното значение на укрепването на суверенитета на страната, нейната независимост, нейната държавна и териториална цялост, както и защитата на духовните основи, традиционния морал на руското общество, на гарантиране отбраната и сигурността и предотвратяване намесата във вътрешните работи на страната".


„Курсът към укрепване на отбранителната способност, вътрешното единство и политическа стабилност, икономическата модернизация и индустриалното развитие ще осигури укрепването на руската суверенна държавност като държава, способна да провежда независима външна и вътрешна политика и да се противопоставя ефективно на опитите за външен натиск", посочва документа.


„Само хармонично съчетание на силна държава и човешко благосъстояние ще гарантира формирането на справедливо общество и просперитета на Русия", продължава той. В този смисъл стратегията се основава на взаимовръзката и взаимозависимостта на националната сигурност на страната и нейното социално-икономическо развитие.


Текстът подчертава, че военната и политическа ситуация в света се характеризира с формирането на нови глобални и регионални центрове на властта, както и с влошаване на борбата между тях за сфери на влияние. Също така се посочва, че нараства значението на военната сила като инструмент за постигане на геополитически цели на международно ниво.


„Усилването на военните опасности и военните заплахи за Руската федерация се улеснява от опити за упражняване на натиск върху Русия, нейните съюзници и партньори, натрупване на военна инфраструктура на НАТО в близост до руските граници, засилване на разузнавателната дейност и учения за използване срещу Русия на големи военни формирования и ядрено оръжие ", се казва в документа.


Стратегията гласи, че „за да се защитят националните интереси на Русия от външни и вътрешни заплахи, дори от враждебни действия на чужди държави, е необходимо да се увеличи ефективността на използването на съществуващите постижения и конкурентните предимства на Русия, като се вземат предвид дългосрочни тенденции в глобалното развитие."


Проектът също така твърди, че планираното разполагане на американски ракети със среден и малък обсег в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион представлява заплаха за стратегическата стабилност и международната сигурност. Стратегията също така подчертава, че „в контекста на развитието на потенциала на глобалната система за противоракетна отбрана САЩ следват постоянен курс на отказ от международни задължения в областта на контрола върху оръжията".


„В случай че чужди държави извършват враждебни действия, които застрашават суверенитета и териториалната цялост на Руската федерация, включително тези, свързани с използването на ограничителни мерки (санкции) от политически или икономически характер или използването на съвременни технологии за информация и комуникации, Русия счита за законно да се предприемат симетрични и асиметрични мерки, необходими за потискане на подобни враждебни действия, както и за предотвратяване на повтарянето им в бъдеще", се казва в документа.


За разлика от предишния документ, новата стратегия съдържа повече данни за информационните и комуникационни технологии и предупреждава, че " бързото им развитие е съпроводено с увеличаване на вероятността от заплахи за безопасността на гражданите, обществото и държавата".


„Използването на информационни и комуникационни технологии се разширява, за да се намесва във вътрешните работи на държавите, да подкопава техния суверенитет и да нарушава териториалната цялост, което представлява заплаха за международния мир и сигурност", предупреждава документът.


Стратегията посочва още, че „дейността на специалните служби на чужди държави се засилва за извършване на разузнавателни и други операции в руското информационно пространство. "Въоръжените сили на тези държави предприемат действия за деактивиране на инфраструктурата на критичната информация на Руска федерация ", се посочва в текста.

Станете почитател на Класа