М.Мишустин: „Изкуственият интелект ще замени монотонните и рутинни професии“

М.Мишустин: „Изкуственият интелект ще замени монотонните и рутинни професии“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.09.2021
  • Share:

Развитието на технологии, базирани на изкуствен интелект (ИИ), на първо място ще замени професиите, свързани с монотонни и рутинни задачи, заяви руският премиер Михаил Мишустин по време на форума „Нови знания", който се провежда между 1 и 3 септември в различни руски градове.


Освен това ръководителят на правителството посъветва да се консултират с произведенията на германския икономист Клаус Шваб, известен с основаването на Световния икономически форум, за да се разбере кои служители могат да бъдат засегнати от техните „цифрови съперници".


"Виждаме, че на първо място професиите, където работните места са свързани с извършването на монотонна, рутинна, неизменна работа, изчезват. Това са повтарящите се операции, които подлежат на алгоритмизация и формализация", каза Мишустин, цитиран от местните медии.


Премиерът на Русия подчерта нарастващия капацитет на машините за работа в професионални области, които изискват когнитивни процеси, благодарение на ИИ и наличието на големи обеми от данни. Това според него ще бъде особеност, която ще отбележи новия етап на технологичното развитие.


„Ако преди, да речем, мускулната сила беше заменена от машини, а след това с още по-продуктивни машини, то сега машините са способни да изпълняват част от работата, която изисква и умствена дейност", заключи той.

Станете почитател на Класа