Салвадор стана първата страна, приела биткоина като законно платежно средство

Салвадор стана първата страна, приела биткоина като законно платежно средство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.09.2021
  • Share:

Президентът на Салвадор Найби Букеле обяви в понеделник, че неговото правителство е закупило първите си 400 биткойна, като страната се подготвя да стане първата нация в света, която легитимира криптовалутата като законно платежно средство.


"Ел Салвадор току-що купи първите си 200 монети. Нашите брокери ще купуват много повече с наближаването на крайния срок", написа Букеле в профила си в Twitter. Няколко часа по-късно президентът съобщи, че Салвадор е купил още 200 биткойна, увеличавайки общата сума до 400.


Опозиционната партия Alianza Republicana Nacionalista (ARENA) се подигра с Букеле за закупуване на биткойните, обвинявайки правителството, „че си играе с парите на всички салвадорци и неговата парична политика оставя 10 милиона долара по-малко в касата на държавата ".


На свой ред президентът отговори: "Това буквално е по-малко от 0,03% от това, което откраднахте, когато бяхте в правителството. И най-важното е, че сега парите са за самия народ."


"Както всички иновации, процесът на биткойн в Салвадор има крива на обучение. Всеки път към бъдещето е такъв и не всичко ще бъде постигнато за един ден или един месец. Но ние трябва да нарушим парадигмите от миналото. Салвадор има право да е първи в света", заяви Букеле.


На 7 септември влезе в сила „Законът за биткойн", който ще позволи използването на тази криптовалута като законно платежно средство в цялата страна, заедно с щатския долар. Според Букеле „мярката ще носи ползи за Салвадор, като избягване на плащането на комисионни за транзакции и стимулиране на икономиката".


Прилагането на биткойн в страната обаче също предизвика протести през последните дни. Противоположните сили твърдят, че в Салвадор липсват необходимите технологични условия за правилното използване на криптовалутата.


Междувременно правителството обяви, че ще предостави бонус от 30 долара в биткойни на всеки човек, който се регистрира в електронния портфейл Chivo, с цел да насърчи използването на тази криптовалута в централноамериканската нация.

Станете почитател на Класа