САЩ няма да толерират независима Калифорния и не трябва да критикуват Китай заради Тайван

САЩ  няма да толерират независима Калифорния и не трябва да критикуват Китай заради Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.09.2021
  • Share:

Тъй като напрежението продължава да нараства по отношение на бъдещето на Тайван, неговият потенциал като глобална точка на възпламеняване е очевиден. Всяко участие на САЩ обаче би било меко казано лицемерно, предвид собственото му отношение към предотвратяване на отделянето.


Ще бъде ли оправдано Китай да нападне Тайван, да го завладее и да превърне тази островна държава в провинция на Средното царство? Не. Една от главните основи на всяко цивилизовано общество е свободното сдружаване. Никой не трябва да бъде принуждаван да общува с никой друг против волята му. Това се отнася както за междуличностните отношения, така и за националните и политическите.


И така, ще бъде ли оправдано Съединените щати да спрат наследниците на Мао Цзедун да превъзмогнат наследниците на Чанг Кайши чрез военни средства? Въпреки че статутът на Тайван е горещо оспорван между Пекин и Тайпе, ако Америка го направи, това би било особено лошо.


Защото САЩ няма да го направят с чисти ръце. Когато например през 1861 г. Югът искаше да се отдели, Вашингтон беше категоричен, че това не трябва да се случва, и беше готов да използва оръжие, за да предотврати това. Някои хора наричат пожара, който последва, „гражданска война". Но по-точен термин за тази война би бил Войната за предотвратяване на южното отделяне.


Да предположим, че Калифорния иска да се отдели от останалите 49 щата в момента. Дали тези във Вашингтон, окръг Колумбия, биха се опитали да предотвратят това действие на калифорнийците, използвайки насилие? Човек може лесно да помисли, че биха го направили.


По този начин САЩ, ако се намесят, следват философията „не прави това, което правя, прави това, което ти казвам да правиш". Китай също е суверенна нация. Този тип приказки, сякаш възрастен поучава дете, не се справят добре.


За разлика от това, Канада би била в далеч по-философски оправдана позиция да поеме тази роля. Когато Квебек вдигна шум относно отделянето и утвърждаването като държава, Отава само настоя, не напълно необосновано, в тази провинция да се проведат честни избори, за да се определи желаното. Тя не използва насилие срещу потенциалните отцепници (както Испания използва срещу каталунските сепаратисти например).


Не предполагам, че Канада би искала да се включи или да има нещо общо със силово спиране Китай да нахлуе в Тайван. Въпреки това, ако китайците и тайванците някога се обърнат към посредник за разрешаване на различията си, Големият бял север би бил в много по-добра позиция да изпълни тази роля от САЩ. Поне те не биха могли да бъдат обвинени в лицемерие. Не липсва и прецедент за подобни неща. Канадците са служили в тази сдобряваща роля много пъти, включително може би най-известната - между гърците и турците в Кипър.


Американците би било добре да запомнят това.


Уолтър Блок

Станете почитател на Класа