Северна Корея изстреля нов тип крилати ракети с голям обсег

Северна Корея изстреля нов тип крилати ракети с голям обсег
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.09.2021
  • Share:

Северна Корея успешно изпита нов тип крилати ракети с голям обсег през уикенда, съобщи KCNA в понеделник.


Ракетите изминаха 1500 километра във въздуха, преди да ударят целите си в териториалните води на страната по време на изпитанията, проведени в събота и неделя.


Изстрелването на това „стратегическо оръжие от голямо значение" се случи след две години изследване. "Успешно бяха проведени подробни частични тестове и десетки статични тестове за запалване на двигателя, различни полетни тестове, контролни и насочващи тестове, тестове за мощност на бойните глави", съобщи държавната агенция.


Според KCNA, „разработването на тези ракети осигурява стратегическото значение на наличието на друго ефективно възпиращо средство за по -надеждно гарантиране на сигурността на държавата и силно ограничаване на военните маневри на враждебни сили".


От своя страна индо-тихоокеанското командване на САЩ съобщи, че е запознато с докладите. "Ще продължим да следим ситуацията и ще се консултираме отблизо с нашите съюзници и партньори. Тази дейност подчертава непрекъснатия фокус на Северна Корея върху разработването на военната й програма и заплахите, които представлява за съседите и международната общност. Ангажиментът на САЩ за отбраната на Южна Корея и Япония остава жесток" отбелязват военните.


Междувременно анализаторите, анкетирани от Ройтерс, считат ракетите, изстреляни от Пхенян за евентуално първото по рода си оръжие с ядрена способност в страната. „Това ще бъде първата крилата ракета в Северна Корея, която е изрично определена със стратегическа роля. Това е често срещан евфемизъм за ядрена система", казва Анкит Панда, старши сътрудник в Фонда за международен мир „Карнеги".


Докладите от тестовете идват ден преди водещите преговарящи за ядрената индустрия от САЩ, Южна Корея и Япония да се срещнат в Токио, за да проучат начините за преодоляване на задънената улица в отношенията със Северна Корея.

Станете почитател на Класа