Считаният за мъртъв лидер на Ал Кайда, се появи във видео на 11.09

Считаният за мъртъв лидер на Ал Кайда, се появи във видео на 11.09
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.09.2021
  • Share:

Айман ал Зауахири, лидерът на терористичната група Ал Кайда, за когото се говореше, че е мъртъв, се появи във видео, публикувано в събота, на 20-ата годишнина от 11 септември. За това информира SITE Intelligence Group, неправителствена организация, която следи онлайн дейността на джихадистки организации.


В 60-минутното видео, озаглавено „Йерусалим няма да бъде юдаизиран", Зауахири, който стана лидер на Ал Кайда след смъртта на Осама бин Ладен през 2011 г., споменава събития, настъпили след декември 2020 г., когато се явиха слуховете за неговата смърт.


По-конкретно терористът споменава „набег на руска военна база в Сирия от групата Hurras al Deen част на Ал Кайда", събития, които според самата група са се случили на 1 януари 2021 г., както уточнява директорът на разузнавателната група на SITE Рита Кац.


Освен това в публикуваните изображения Зауахири обсъжда изтеглянето на САЩ от Афганистан.


„Лидерът на Ал Кайда обаче не говори за завръщането на талибаните на власт в тази страна, така че думите му, че САЩ ще напуснат Афганистан биха могли да са произнесени през февруари 2020 г. след подписването на споразумението от Доха", каза Кац, позовавайки се на пакта, сключен между Вашингтон и талибаните за прекратяване на войната в Афганистан.


„Така че все още би било възможно той да е мъртъв, въпреки че ако е така, това трябва да е станало в някакъв момент през януари 2021 г. или по-късно", предположи Кац. „Въпреки това разузнавателните агенции все още не са предложили солидни доказателства или оценки, че Зауахири е мъртъв, оставяйки въпроса за сегашното му състояние във въздуха", подчерта тя.

Станете почитател на Класа