Иран разреши на МААЕ да използва оборудване за наблюдение на ядрените си обекти

Иран разреши на МААЕ да използва оборудване за наблюдение на ядрените си обекти
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.09.2021
  • Share:

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Организацията за атомна енергия (АЕОИ) на Иран потвърдиха „духа на сътрудничество", като Иран се съгласи да позволи на инспекторите на МААЕ достъп до камерите на иранските ядрени съоръжения.


След като генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси се срещна с вицепрезидента на АЕОИ Мохамад Еслами, беше обявено, че инспекторите на МААЕ вече ще могат да обслужват „идентифицирано оборудване в Иран и да заменят носителите си за съхранение, които ще се съхраняват под съвместните печати на МААЕ и АЕОИ в страната. Начинът и времето са съгласувани от двете страни", се обяснява в изявлението.


Беше обявено също, че „Гроси ще се върне в Техеран в близко бъдеще, за да проведе консултации на високо равнище с правителството на Ислямска република Иран с цел засилване на сътрудничеството между Иран и МААЕ в различни области и обсъждане на актуални въпроси от взаимен интерес."


„На тази среща страните припомниха и потвърдиха духа на сътрудничество и взаимно доверие и неговото продължаване и подчертаха необходимостта от решаване на съответните въпроси в конструктивна атмосфера и изключително по технически начин", се казва в съвместното изявление.


Новото споразумение е голям напредък за обсъждане на ядрената сделка с Иран, тъй като Иран по-рано забрани на МААЕ достъп до материалите за наблюдение от своите ядрени обекти.


Пътуването на Гроси до Техеран беше внезапно обявено в събота и се проведе точно преди заседанието на управителния съвет на МААЕ в понеделник.


Все още се водят преговори с Иран за прекратяване на непрекъснатото обогатяване на уран. Иран наруши условията си по ядрената сделка от Иран от 2015 г. - Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) - след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението през 2018 г. и започна санкционирането на Иран.


След избора на президент Джо Байдън миналата година САЩ изразиха интерес да поправят сделката, но Иран поиска САЩ да отменят санкциите си - нещо, което Байдън досега не желаеше да направи.

Станете почитател на Класа