Русия споделя мъката на Америка за атаките на 11.09 и ще си партнира с Вашингтон за борба с терора

Русия споделя мъката на Америка за атаките на 11.09  и ще си партнира с Вашингтон за борба с терора
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.09.2021
  • Share:

В рамките на множество паметни събития, отбелязващи 20 -годишнината от терористичните атаки на 11 септември 2001 г., в неделя в Ню Джърси се проведе възпоменание при паметника „Сълза на скръбта", създаден от руския скулптор Зураб Церетели, дар на САЩ от народа на Русия. Присъстваха изтъкнати личности, много хора от района и Ню Йорк, както и служители на генералното консулство на Русия в Ню Йорк. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов сподели послание с присъстващите, като заяви, че „Русия чувства солидарност с мъката на САЩ на този ден през последните 20 години".


„Руският президент Владимир Путин беше първият световен лидер, който се обади на американския си колега Джордж Буш-младши след тези терористични атаки", каза посланикът. Той отбеляза, че „сред жертвите на 11 септември има руснаци и имигранти от бившия СССР".


Антонов нарече тероризма „обща глобална заплаха, която оставя на заден план настоящите антируски настроения, поддържани от някои в американския политически истаблишмънт".


"Всички опити за създаване на изолирани острови на сигурност в съвременния взаимосвързан свят са ефимерни и обречени на провал. Победата над терористите може да бъде постигната само чрез съвместни усилия на цялата международна общност. Няма място за невнимание и двойни стандарти в това отношение. Недопустимо е терористите да се разделят на добри и лоши", каза той.


Паметникът на Церетели в Джърси е един от многото в САЩ, които напомнят трагичните събития и многобройните жертви от 11 септември. Базираният в Москва скулптор, както много американци е наблюдавал на живо по телевизията трагичните събития от онзи ден. Той за броени седмици си проправя път към Ground Zero и се посвещава на създаването на паметника, който всъщност се нарича „На борбата срещу световния тероризъм ", но по-често е наричан Сълза на скръбта. Това е висока четиридесет етажа статуя със сълза, която пада в пукнатина в статуята. Паметникът е осветен през 2006 година.

Станете почитател на Класа